Chabrier – Espagna

Na een rechtenstudie bekleedde de Fransman Emmanuel Chabrier (1841-1894) een functie op het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar al spoedig volgde hij een pianostudie. Chabrier was een begaafd pianist en componeerde vierentwintig liederen die wel vergeleken worden met schilderijen. Men noemt de componist dan ook wel een van de voorbereiders van het impressionisme. Tegelijkertijd wordt beweert dat hij vanwege zijn humor in de muziek veel invloed op de excentrieke Erik Satie zou hebben gehad.

Chabrier begon pas na zijn veertigste serieus met componeren. Hij was onder de indruk van de muziek van Richard Wagner en probeerde deze zelfs te imiteren in een opera, compleet met leidmotieven. Chabrier onderhield relaties met de groten uit de Franse kunstwereld. Tot zijn vrienden behoorden de schilder Manet en de dichter Verlaine. Na zijn dood zijn tientallen schilderijen bij hem aangetroffen van Franse impressionisten.

In de herfst van 1882 maakte Emmanuel Chabrier een reis naar Spanje. Hij maakte daar voor het eerst kennis met de Flamenco. Terug in Parijs schreef hij de Rapsodie Espagna (1883). Het orkestwerk, doordrenkt van de Spaanse folklore, is momenteel het meest gespeelde werk van de componist. Componisten die zich eveneens door de Spaanse Flamenco lieten inspireren waren onder andere: De Falla, Granados en Albeniz.

Een ander bekend werk van Chabrier is Habanera voor piano, later omgewerkt voor symfonieorkest. De Habanera is een Cubaanse dans. Het was overigens onder de componisten in Frankrijk mode om Spaans getinte muziek te schrijven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Boléro van Ravel, en de opera Carmen van Bizet.

CHABRIER ESPAGNA NUMMER 262