Chabrier – Habanera

Emmanuel Chabrier (1841 – 1894) was een Frans componist. Als kind kreeg hij pianoles, als tiener kwam daar de viool bij. Op het conservatorium volgde hij de hoofdvakken piano en compositie. Na een studie rechten werd hij als 20 jarige te werk gesteld bij het Ministerie van Binnenlandse zaken in Parijs. Onder zijn vriendenkring behoorden de schrijver Paul Verlaine, de schilders Edouard Manet en Claude Monet, en de componisten Camille Saint-Saens, Jules Massenet en César Franck. Chabrier was bijna veertig toen hij de opera Tristan und Isolde hoorde van Richar Wagner. Dit deed hem er toe besluiten zijn baan op te zeggen en zich volledig aan het componeren te wijden. Een paar jaar later ontstond zijn bekendste werk Espagna.

Voor Franse componisten was het mode om Spaans georiënteerde muziek te componeren. Voorbeelden zijn: Bizet – Carmen, Ravel – Bolero – Rapsodie Espagnole – l’Heure Espagnole, Debussy – Images – La puerta del vino, en Chabrier – Espagna.

De Habanera van Chabrier is een mooi voorbeeld van het Spaanse genre dat zo geliefd was bij Franse componisten. Het betreft een muziekstuk van amper 5 minuten. Het thema dat ingezet wordt door de hobo wordt oneindig herhaald. Opvallend is het ostinato in de baslijn. Het stuk, eigenlijk niet meer dan een niemendalletje, een bagatel, wordt dikwijls als toegift gespeeld. Maar we ontkennen dat het een hit is in het klassieke repertoire. Andere componisten die een Habanera op hun naam hebben staan zijn Bizet, in de opera Carmen en Kurt Weill – Tango Habanera. De Habanera van Chabrier werd oorspronkelijk voor piano gecomponeerd. Later maakte hij er een orkestversie (1888) van.

CHABRIER HABANERA NUMMER 743