Charpentier – Te Deum

De Parijzenaar Marc-Antoine Charpentier (1643 – 1704) was de zoon van een welgesteld en invloedrijk echtpaar.  Als twintigjarige studeerde hij muziek in Rome. Terug in Parijs werd hij aangesteld als huiscomponist bij hertogin Maria van Guise. Voor haar componeerde hij tal van vocale werken, en voor het huisorkest instrumentale muziek. Ook werkte hij er samen met toneelschrijver Molière. De componist die in deze tijd het muzikale monopoly opeiste was Jean Baptiste Lully (1632 – 1687), hof componist van Lodewijk XIV. Hij werkte eveneens samen met Molière.

Behoudens een aantal opera’s en stukken toneelmuziek is Charpentier de geschiedenis ingegaan als componist van kerkmuziek. Wereldwijd was de componist jarenlang te beluisteren tijdens de herkenningsmelodie van Eurovisie televisie-uitzendingen met de door hem gecomponeerde Eurovisiemars. De bekende melodie is afkomstig uit de Prelude van Charpentiers Te Deum in D voor zangsolisten, koor en orkest. Deze lofzang aan God is verreweg het bekendste werk van de componist. Hij schreef het stuk in de late jaren 80 van de 17e eeuw. Dit Te Deum, vol pauken en trompetten, wordt nog dikwijls uitgevoerd tijdens kerkelijke feesten, processies etc, maar is ook regelmatig te horen in de concertzaal. Het werk neemt een klein halfuur in  beslag. Collega en tijdgenoot Lully componeerde eveneens een indrukwekkend Te Deum.

Zeer de moeite waard is ook Charpentiers Mis voor 4 koren uit 1671 (Messe à quatre choeurs) met zestien individuele stemmen. En vergeet ook niet zijn opera David et Jonathan!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

CHARPENTIER TE DEUM NUMMER 726