Feldman – Oeuvre

Morton Feldman (1926 – 1987) werd in New York geboren als zoon uit een Russisch emigrantengezin. Zijn vader was kledingfabrikant. Van jongs af aan studeerde Morton piano. Hij had een grote interesse voor avant-garde muziek. Hij werd bevriend met pianist en componist John Cage (1912 – 1992). Beide musici waren verrukt over de muziek van Arnold Schönberg, Anton Webern en andere modernen.

Feldmans manier van componeren was anders dan de traditionele klassieke muziek. In zijn abstracte werken experimenteerde hij met de gebruikelijke muzieknotatie. Het toeval speelde hierbij een rol. De musici hadden de vrijheid over de lengte van noten en ook werden toonhoogte, ritme en rusten niet exact aangegeven (aleatorisch, alea = dobbelsteen). Veelal ontstonden zijn (piano-) werken uit improvisatie.

Feldman componeerde voor pianosolo, piano en strijkkwartet, diverse kamermuziekensembles, filmmuziek, en orkestwerken. Zeer bekend werd zijn Rothko Chapel (1971) geïnspireerd op de abstracte schilderijen van Mark Rothko (1903 – 1970). In 1977 verscheen zijn opera Neither op tekst van Samuel Beckett. Opvallend waren zijn ellenlange strijkkwartetten uit de eerste helft van de jaren 80.

FELDMAN OEUVRE NUMMER 759