Gade – Ossian

De vader van de Deense componist Niels Gade (1817 – 1890) was een meubel- instrumentmaker uit Kopenhagen die zo af en toe ook muziekinstrumenten maakte zoals een viool of gitaar. Niels was 16 jaar oud toen hij plaatselijke bewondering genoot als violist. Zijn Symfonie 1 uit 1841 (Gade schreef in totaal 8 symfonieën) is naast Echo’s van Ossian opus 1 uit 1839 een zeer gewaardeerd werk. Zelfs de componist Felix Mendelssohn (1809 – 1847) was zeer onder de indruk toen hij het werk voor het eerst hoorde.

In 1844 werd Gade assistent-dirigent in Leipzig waar Mendelssohn de scepter zwaaide. Gade’s taak was te helpen met het dirigeren van de Gewandhausconcerten. Bij zijn terugkeer in Kopenhagen werd hij schertsend de Mendelssohn van het Noorden genoemd. Muziekcritici vonden hem te conservatief componeren. Behalve bovengenoemde werken mogen ook de Concertstukken voor zangsolisten, koor en symfonie orkest niet onvermeld blijven.

De Ossian uit Echo’s van Ossian was een zanger en held die leefde in de 3e eeuw na Christus. In de 16e eeuw werd een boek ontdekt met daarin balladen van deze zanger. Gade’s Echo’s van Ossian kreeg verschillende prijzen en behoort tot de meest gespeelde werken van Gade. Het stuk begint met een arrangement van een bekend Deens volksliedje. Een ander werk van Gade dat geïnspireerd is op een lied uit vroege tijden is Elverskud (dochter van Erlkönig) voor zangsolisten en orkest.

GADE –ECHO’S VAN OSSIAN NUMMER 349