Glazoenov – Vioolconcert

Aleksander Glazoenov ( 1865 – 1936) werd in Sint-Petersburg geboren. Hij komt uit een rijke uitgeversfamilie. Als puber kreeg hij les van de vermaarde Rimski-Korsakov. Hij was zeventien toen hij een symfonie en een strijkkwartet schreef. Tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs (1889) maakte de wereld kennis met hem als dirigent van zowel eigen werk als dat van andere Russische componisten, zo propageerde hij de Russische klassieke muziek. Glazoenov heeft er van alles aan gedaan om de onvoltooide werken van zijn overleden collega Borodin (1833 – 1887) af te maken en of te orkestreren. Glazoenov staat te boek als een briljant instrumentator.

Nog dikwijls uitgevoerde werken: Balletmuziek, waaronder de Vier Jaargetijden, 8 Symfonieën, Saxofoonconcert, en het Vioolconcert. Een van zijn leerlingen was Dmitrie Sjostakovitsj (1906 – 1975).

In 1904 schreef hij zijn overbekende Vioolconcert. Het werk was opgedragen aan Leopold Auer een meesterviolist uit Sint-Petersburg. Het romantische werk bestaat uit twee delen welke samengevoegd worden door een cadens. Het werk doet denken aan de vioolconcerten van Tsjaikovski en Mendelssohn. Deel 1 is lyrisch, en herbergt Slavische melodiek. Deel 2 is een technisch hoogstandje. Veel virtuositeit door de solist met dubbelgrepen, pizzicato’s etc., met een bravoure-achtig spelend symfonieorkest. Het Vioolconcert duurt ca 20 minuten.

Van Glazoenov is bekend dat hij een liefhebber van alcohol was. Het is voorgekomen dat hij als dirigent dronken voor het orkest stond. Tijdens lessen aan het conservatorium was het bij gebrek aan verwarming ijskoud in de theorielokalen. Glazoenov warmde zich op door in zijn binnenzak een flesje alcohol te plaatsen dat hij nuttigde door middel van een rietje in het voorzakje van zijn colbertje. Leerling Sjostakovitsj had veel bewondering voor zijn leermeester als deze met een sigaret tussen de vingers indrukwekkende stukken van Chopin speelde.

GLAZOENOV VIOOLCONCERT NUMMER 732