Glazoenov – Symfonieën

De in Sint-Petersburg geboren componist Alexander Glazoenov (1865 – 1936) had Nikolaj Rimski-Korsakov als leermeester, die het zeer hoog met hem op had. In het Westen maakte Glazoenov furore als dirigent van zijn werk en dat van zijn Russische collega’s. Later zou hij zich met zijn familie voorgoed in Parijs vestigen. Bekende werken van Glazoenov zijn: De vier seizoenen, Concert voor saxofoon, Saxofoonkwartet, Vioolconcert, en 8 Symfonieën.

Symfonie 1 in E uit 1881 schreef Glazoenov toen hij 16 jaar oud was. Tijdens de première in Sint-Petersburg was zowel de pers als het publiek razend enthousiast over het werk van een tiener.

Symfonie 2 in fis mineur stamt uit 1886 en is opgedragen aan Franz Liszt die in dat jaar was overleden. Glazoenov was 20 jaar toen hij het werk voltooide. De componist dirigeerde het werk tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs (1889).

Symfonie 3 in D uit 1890 werd opgedragen aan Peter Tsjaikovski en beleefde haar première in hetzelfde jaar in Sint-Petersburg. In het werk laat de componist zich minder beïnvloeden door zijn Russische collega componisten, zoals Rimski-Korsakov en Borodin en doet daarom mede geïnspireerd door Tsjaikovski en Liszt en Wagner westers aan.

Symfonie 4 in E werd in 1893 geschreven. Het werk werd opgedragen aan de Russische pianist en componist Anton Rubinstein. Ook in deze symfonie laat hij de nationale Russische muziek achter zich. De première werd gedirigeerd door Rimski-Korsakov. In Europa werd de symfonie een doorslaand succes.

Symfonie 5 in Bes heeft de bijnaam Heroïsche. Het werk werd geschreven in 1895 en opgedragen aan collega componist Sergei Taneyev. De première vond plaats in Sint-Petersburg onder leiding van de componist. Zowel bij het publiek als in de pers werd de symfonie geprezen. Als toegift moest het Scherzo uit de symfonie herhaald worden.

Symfonie 6 in c mineur werd gecomponeerd in 1896 en opgedragen aan zijn collega Felix Blumenfeld. Het werk doet niet alleen modern aan, maar is misschien ook wel de meest Russische symfonie van Glazoenov. Symfonie 6 wordt wel de eerste grote Russische symfonie genoemd na de dood van Peter Tsjaikovski in 1893.

Symfonie 7 in F uit 1902 heeft de bijnaam Pastorale. Glazoenov droeg het werk op aan de musicus en muziekuitgever Mitrofan Beljajev. De symfonie is een mengeling van Westerse en Russische muziek met een duidelijke knipoog naar Beethovens Pastorale.

Symfonie 8 in Es uit 1905 is het laatste grote werk dat de componist schreef. Kenners zien deze symfonie als zijn beste, zijn meest indrukwekkende symfonie. Men looft met name het langzame deel, het mooiste en langste dat de componist ooit schreef.

GLAZOENOV SYMFONIEEN NUMMER 728