Glière – Concert voor coloratuursopraan

Reinhold Glière (1874-1956) was een Rus. Zijn voorouders komen uit België. Glière studeerde aan de conservatoria in Kiev en Moskou. Later zou hij een van de leraren worden van de beroemde Serge Prokovjev (1891-1953). Glière componeerde volledig naar de wens van de Sovjetautoriteiten. Als dank ontving de componist vele prijzen en werden hem diverse belangrijke posities in het muziekleven aangeboden. Glière kan gerekend worden tot de moderne Russische nationalisten.

Reinhold Glière was een tijdgenoot van de overbekende Sjostakovitsj die overal ter wereld roem vergaarde, maar ook om de haverklap door de Sovjetleiders op zijn vingers getikt werd vanwege zijn provocerende muziek. Glière daarentegen kon bij het strenge Sovjetregime geen kwaad doen. Ze hebben hem nimmer dwars gezeten. Een voorbeeld dat alles koek en ei was tussen Glière en de autoriteiten, resulteerde in het werk Mars voor het rode leger.

Een meesterwerk van een vrijwel onbekend componist, het Concert voor orkest en coloratuursopraan opus 82 uit 1943. Het werk kan gezien worden als het eerste in zijn soort. Glière gebruikt de menselijke stem als instrument. Een coloratuursopraan is een zangstem die hoog, snel en zeer virtuoos zingt. In de opera treft men daarvan talloze voorbeelden. In de concertmuziek was Glière echter vrijwel een eenling, hij liet de zangstem op vocalen zingen in plaats van teksten.

Het concert van Glière duurt ongeveer een kwartier. Serge Rachmaninov schreef een soortgelijk werk, Vocalise opus 34. Dit beroemde stuk is opgedragen aan de sopraan Antonia Nezhdanova.

GLIÈRE CONCERT VOOR COLORATUURSOPRAAN NUMMER 450

 

Nota bene

Beroemde sopranen

Maria Callas
Joan Sutherland
Montserrat Cabbalé
Kiri Te Knawa
Lucia Popp
Renée Flemming
Victoria de los Angeles
Jesseye Norman
Anna Netrebko
Gundula Janowitz