Glière – Harpconcert

Reinhold Glière (1875 – 1956) was een Russische componist, geboren in Kiev. Zijn vader was bouwer van blaasinstrumenten in Klingenthal (Zuid Oost Duitsland), moeder was van Poolse afkomst. Zijn voorouders waren van Belgische of Franse afkomst.

Glière studeerde zowel viool als compositie, later kwam daar nog orkestdirectie bij. Aan het conservatorium in Kiev werkte hij als directeur en leraar compositie. Een van zijn leerlingen was de later zo beroemde componist Serge Prokofjev.

De nationalistisch ingestelde Glière componeerde Solo concerten voor hoorn, cello, viool en harp, verder Kamermuziek, Symfonieën, Opera’s, Balletmuziek, Concert voor coloratuursopraan, de cantate Roem van het Sovjetleger, werken voor Harmonieorkest waaronder Mars voor het Rode Leger.

In 1938 componeerde Glière, één van zijn meesterwerken, het Harpconcert in Es opus 74.  De componist zocht voor zijn werk adviezen bij componiste en harpiste Xenia Erdelyi. Zij bracht zoveel inbreng in het concert dat Glière voorstelde hun beide namen als componist te vermelden. Het werd een zeer toegankelijk werk, doch voor de uitvoerder technisch veeleisend. Het concert vermeldt drie delen: allegro moderato – thema met variaties – allegro giocoso. Het concert duurt c.a. 25 minuten.

Harpconcerten van andere componisten:  Händel – Petrini- Ditterdorf – Parish Alvars – Boieldieu – Rodrigo – Mozart (concert voor fluit en harp KV 299)

GLIÈRE HARPCONCERT NUMMER 531