Gounod – Roméo et Juliette

Charles Gounod (1818 – 1893) was een Frans componist. Zijn ouders waren kunstenaars. Vader was kunstschilder, moeder een gevorderd pianiste. Als kind droomde Gounod van een priesterschap en had de hoop om in een klooster zijn leven te leven. Later bleek echter muziek zijn echte roeping te zijn. Als 21-jarige won hij de prestigieuze Prix de Rome met zijn cantate Fernand. Hij bracht drie jaar door in Rome. Daarna werd hij cantor en organist in Parijs en werd directeur van het grootste mannenkoor van de hoofdstad. Vanaf 1870 woonde hij in Londen waar hij eveneens koordirecteur werd.

Gounod componeerde zowel wereldlijke als religieuze werken waaronder Liederen, Missen, Toneelmuziek, Oratoria, Pianowerken en 2 Symfonieën., en een vijftiental Opera’s waaronder Faust en Roméo et Julliette.

De opera Roméo et Juliette is geschreven naar het toneelstuk van Shakespeare en beleefde in 1867 haar première in Parijs, het toenmalige centrum van de opera. Componist Bellini (1801 – 1835) schreef eveneens een opera onder dezelfde naam. Het verhaal gaat over de twee geliefden met hun rivaliserende families als vijand. Het liefdespaar zal hun strijd – hun geheime ontmoetingen – met de dood moeten bekopen.

Hoogtepunten in de opera zijn de Balkonscene en de aria’s Je veux vivre en Ah leve toi soleil

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

GOUNOD ROMÉO ET JULIETTE NUMMER 957

Nota bene

Ave Maria

Charles Gounod is mede bekend geworden door het Ave Maria, het katholieke gebed voor solozang met begeleiding. In werkelijkheid heeft de componist van dit populaire lied alleen de melodie verzonnen, de rest is van grootmeester Johann Sebastian Bach en wel uit zijn eerste boek van het Wohltemperierte Klavier, de eerste Prelude.

Gounod maakte geen geheim van zijn plagiaat want toen het stuk in druk verscheen noemde hij het Méditation sur le Prélude de J.S.Bach.