Ligeti – Vioolconcert

De in Roemenië geboren György Ligeti (1923 – 2006) groeide op in een Hongaars sprekend joods gezin. Als tiener componeerde hij zijn eerste pianowerkjes. In 1942 schreef hij zich in aan het conservatorium voor de hoofdvakken theorie en orgel. Een jaar later werd zijn familie door de Duitsers opgepakt. Hij overleefde strafkampen maar zijn familie werd grotendeels vermoord.

Zijn begin composities werden aanvankelijk vergeleken met de muziek van Bartok (1833 – 1897). Ligeti zou een van de toonaangevende avant-garde componisten van zijn tijd worden. Zo werkte hij met microklanken en klankvakken. Men heeft het ook wel over ‘klanklandschappen’.

De muziek van Ligeti inspireerde filmmakers om zijn werk als filmmuziek te gebruiken. In 2001 verscheen de film Space Odyssey met o.a. muziek van Ligeti.

Ligeti voltooide zijn Vioolconcert in 1993. In zijn werken dwalen Hongaarse, Bulgaarse en onaardse klanken door elkaar heen: oude compositietechnieken, volksmelodieën, free-jazz, Afrikaanse muziek en verder hartverscheurende dissonanten. De componist van de zogeheten klanklandschappen maakt van zijn Vioolconcert een creatieve chaos.

LIGETI VIOOLCONCERT NUMMER 870