Ligeti – Le Grand Macabre

De Hongaars- Oostenrijks componist György Ligeti (1923 – 2006) werd in Roemenië geboren. Hij was de zoon van een bankemployé en een oogarts. Na de middelbare school studeerde hij natuurkunde en mathematiek aan de universiteit en muziektheorie en orgel aan het conservatorium. In 1956, na de Hongaarse opstand, maakte Ligety kennis met de avant-garde componisten Boulez en Stockhausen.

In de jaren 1974 – 1977 schreef de avant-gardecomponist Ligeti zijn enige opera, Le Grand Macabre. Het libretto werd geschreven naar aanleiding van het gelijknamige toneelstuk Van Michel Ghelderode. De opera ging in Stockholm in 1978 in première. Een herziene versie werd in 1996 opgevoerd in Salzburg. In deze versie speelde de kernramp van Tsjernobyl (1986) mee.

Le Grand Macabre bestaat uit twee bedrijven. De toeschouwer krijgt een bizar tot sensueel muziektheater voorgeschoteld. In absurde scenes wordt de dronkaard Piet de Pot (bas-bariton) gevolgd in zijn ontmoetingen met politieke wanstanden en vleselijke liefdes.

De stijl van het werk is misschien wel eclectisch te noemen. Tonaal en atonaal klinken naast elkaar. Ligeti schroomt er eveneens niet voor om in de buurt te komen van oude meesters als Monteverdi, Rossini en Verdi.

In zijn opera schrijft Ligeti een uitgebreid slagwerk voor waar ook huishoudelijke apparaten niet ontbreken en uiteraard het standaard symfonieorkest. Opmerkelijk is het spel tussen mondharmonica’s en strijkers in de slotscene.

LIGETI LE GRAND MACABRE NUMMER 867