Lully – Salve Regina

Jean-Baptiste Lully (1632-1687) was de zoon van een molenaar uit Florence. Hij was van Italiaanse afkomst en heette eigenlijk Giovanni Battista Lully. Reeds op jonge leeftijd gaf hij blijk van een uitzonderlijk gevoel voor toneel, dans en muziek. Op veertienjarige leeftijd ontfermde een adellijke familie zich over hem en liet hem serieuze lessen nemen in muziek en dans. Op eenentwintigjarige leeftijd werd hij aangesteld als hofcomponist van Lodewijk XIV.

Vanaf 1664 werkte Lully samen met de toneelschrijver Molière. Samen maakten zij komische balletten. Het is bekend dat Lodewijk XIV regelmatig in de stukken van zijn hofkunstenaars meedanste. Ook componeerde Lully veel muziek voor feesten aan het hof.  Een voorbeeld hier van is het bekende Marche pour la ceremonie des Turcs. Toen Molière in 1673 stierf ging Lully serieuze opera’s schrijven. Grote hoogte bereikte hij met zijn opera’s Armide en Alceste. Toen de koning hersteld was van een ziekte, componeerde Lully een Te Deum (U God loven wij). Lully dirigeerde doorgaans met een grote stok waarmee hij op de grond te stampte. Op een keer raakte hij hierbij ongelukkig zijn voet, het begin van een lijdensweg dat uiteindelijk tot de dood leidde.

‘Ik groet U Koningin-moeder van het medelijden’. Dit zijn de openingswoorden van het Maria Antifoon (wisselzang). Deze plechtige Gregoriaanse melodie is oneindige malen op muziek gezet door een stoet van componisten, waaronder de Barokcomponist Jean-Baptiste Lully. Zeer ingetogen muziek van een man die zijn leven verbonden was aan het theater waar hij balletten en opera’s componeerde. Behalve het Salve Regina componeerde Lully in 1664 ook een indrukwekkend Miserere.

Enkele componisten die eveneens een Salve Regina componeerde: Victoria, Josquin, Palestrina, Scarlatti, Handel, Liszt, Pärt.

Eerste regel: Salve, Regina, Mater misericordiae,vita, dulcedo, et spes nostra, salve. Nederlands: Wees gegroet, koningin, moeder van barmhartigheid;ons leven, onze vreugde en onze hoop, wees gegroet.

Men bidt het Salve Regina wel aan het eind van de rozenkrans.

LULLY SALVE REGINA NUMMER 456