Messiaen – Poèmes pour mi

De Fransman Olivier Messiaen (1908 – 1992) werd als 11-jarige toegelaten tot het Parijse conservatorium. Van een drietal vermaarde musici ontving hij daar les: Widor, Dupré en Dukas. Vanaf zijn 22e levensjaar tot aan zijn dood was hij vaste organist van de Église de la Sainte-Trinité in Parijs. Als componist was hij sterk beïnvloed door zijn katholieke geloofsovertuiging. Ook zijn liefde voor vogels (vogelgeluiden (Gods zangertjes) komt herhaaldelijk in zijn werken voor. In 1940 werd hij door de Duitsers naar een gevangenkamp gebracht. Hij bleef echter componeren.

De liedcyclus Poèmes pour Mi voor (dramatische-) sopraan en orkest (of piano) werd gecomponeerd in 1937 en was een ode aan zijn eerste vrouw de violiste en componiste Claire Delbos. Het woord Mi (de hoogste open snaar bij de viool) zou de koosnaam zijn die de componist gaf aan zijn vioolspelende vrouw. Messiaen die de verzen zelf dichtte liet zich inspireren door het Nieuwe Testament. Het stuk telt negen delen en duurt ongeveer een halfuur.

De bezetting van het werk is Sopraansolo – fluiten – hobo’s – klarinetten – fagotten – hoorns – trompetten – trombones – tuba – slagwerkers en strijkers.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

MESSIAEN POEMES POUR MI NUMMER 859