Schumann Clara – Pianoconcert

Clara Wieck (1819 – 1896) was de dochter van een beroemd pianopedagoog. Haar ouders scheidden toen Clara vijf was. Ze zou bij haar vader blijven. Vader Wieck gaf zijn dochter pianoles, harmonie en contrapunt, viool, theorie en zang. Een zeer gedisciplineerde muzikale opvoeding kreeg zij. Je kunt hier spreken van een complete conservatoriumopleiding… Clara bleek een wonderkind te zijn. Reeds op achtjarige leeftijd trad zij op als pianiste. Zij was elf toen ze met haar vader de grote Europese steden aandeed. Zij werd een van de grootste pianovirtuozen van haar tijd. Al eerder had Clara de 9 jaar oudere Robert Schumann ontmoet. Hij bewonderde haar en kreeg haar lief. Een dag voor haar eenentwintigste trouwde Clara Wieck met Robert Schumann, dit tegen de wil van vader Wieck. Toen Clara vijfendertig was, werd Schumann in een inrichting opgenomen wegens depressies. Twee jaar later overleed hij. Clara had veel steun aan de componist Johannes Brahms. Hun verdere leven bleven zij bevriend.

Eigenlijk zou een vrouw niet moeten componeren… Een opmerkelijke uitspraak van een vrouw die tal van fraaie composities op haar naam heeft staan. Reeds op 14 jarige leeftijd componeerde Clara het Pianoconcert in a mineur. Andere nog regelmatig uitgevoerde composities: Liederen, Pianotrio (viool, cello en piano), Romances voor piano.  

Clara Schumann was een van de eerste pianovirtuozen die zonder bladmuziek speelde. Als kind had ze van haar vader geleerd de muziek in haar hoofd op te slaan. In de concerthuizen van Londen, Parijs, Den Haag en Wenen werd zij toegejuicht door haar interpretaties van werk van Chopin, Beethoven, Brahms en Robert Schumann. Van laatstgenoemde had zij het befaamde Pianoconcert steevast op haar repertoire staan. Zowel het pianoconcert van Clara als van haar man Robert staan in de toonsoort van a mineur.

SCHUMANN CLARA PIANOCONCERT NUMMER 575

Nota bene

Als kind was Clara Wieck een uitzonderlijk begaafd pianiste. Op haar achtste ontmoette ze Robert Schumann met wie ze, tegen de wil van haar vader, later zou trouwen. Ze was een van de eerste pianisten die zonder bladmuziek, dus uit haar geheugen speelde.

In het gezin Schumann was Clara kostwinner. Clara kreeg acht kinderen en had een grote zorg voor haar geesteszieke echtgenoot. Vanwege de drukte in haar gezin en concertreizen als pianovirtuoze had ze weinig tijd om te componeren. Wel was ze de inspiratiebron voor pianoconcerten van Schumann en haar vriend Johannes Brahms.