Schumann Clara – Pianowerken 

De Duitse pianiste en componiste Clara Schumann (1819 – 1896) was de echtgenote van componist Robert Schumann (1810 – 1856). Haar meisjesnaam was Wieck. Ze was de dochter van Friedrich Wieck, een vooraanstaand pianopedagoog. Haar moeder was pianiste en zangeres. Clara was een wonderkind. Haar vader haalde haar van de basisschool zodat zij zich geheel kon richten op het pianospelen en muziektheorie. Het gevolg was dat ze laat was in haar algemene ontwikkeling. Als kind trad zij reeds op in de grote Europese steden. Ze speelde dan onder invloed van haar vader superromantische, oftewel bevallige muziek. Later toen ze zich losmaakte van haar vader als pedagoog, speelde ze werken van o.a. Bach, Beethoven, Schumann, Brahms. Als pianovirtuoze kon ze zich meten met Franz Liszt (1811 – 1886) en Frederic Chopin (1810 – 1849).

Tegen de wil van vader Wieck trouwde Clara met Robert Schumann, zij was toen eenentwintig jaar. Vijftien jaar later werd haar man in een psychiatrische inrichting opgenomen. Uit het huwelijk werden acht kinderen geboren. Haar verdere leven zou ze vriendschap hebben met Johannes Brahms (1833 – 1897).

Rond haar tiende jaar componeerde Clara haar opus 1, Vier Polonaises. Het alom geprezen Pianoconcert in a mineur schreef ze vier jaar later. Verder worden nog regelmatig uitgevoerd het Pianotrio voor viool, cello en piano opus 17, Variaties op thema van Robert Schumann opus 20, Nocturne en Ballade opus 6, Preludes en Fuga’s, Pianosonate, Walsen, Romances…

Clara Schumann is samen met Fanny Mendelssohn één van de hoofdfiguren in het boek Vrouw aan de piano van Veerle Janssens uit 2018.

SCHUMANN CLARA PIANOWERKEN NUMMER 669

Nota bene

Familie Wieck

Veel wordt er geschreven over de vader van Clara Schumann, de muziekuitgever, zangleraar, pianist en pianoleraar Friedrich Wieck, al zou hij een streng leraar geweest zijn voor zijn talentvolle dochter.

Friedrich was inderdaad een streng maar uitstekend pedagoog. Hij gaf zijn dochter op een speelse manier les en maakte allerlei solfège-spelletjes voor haar. Het gevolg was dat Clara spoedig op het eerste gezicht pianostukjes kon spelen en van blad kon zingen.

De moeder van Clara, Marianne Tromlitz was een succesvol zangeres en pianiste. Zij verliet het gezin toen Clara vijf jaar was, de reden zou zijn geweest dat zij niet tegen de woede-uitbarstingen van haar echtgenoot opgewassen was.

Er werden in huize Wieck regelmatig muziekdagen georganiseerd. Tal van bekwame musici kwamen er opdagen. Ook Robert Schumann was van de partij. Clara ontmoette hem toen zij elf jaar was. Twee jaar later begon zij aan haar inmiddels beroemde Pianoconcert in a mineur.