Berio – Coro

Avant-garde componist Luciano Berio werd in 1925 geboren in Rome, hij stierf daar in 2003. Hij studeerde aan het conservatorium van Milaan, was gehuwd met de sopraan Cathy Berberian en werkte samen met collega componist Bruna Maderna (1920 – 1973). Voor zijn echtgenoot schreef hij een aantal werken waaronder Sequenza III. Berio zou professor worden aan de beroemde Juilliard School of Music in New York.

Als componist hield hij zich bezig met zowel kamermuziek, werken voor orkest en vocalisten en elektronische muziek.

Een voorbeeld van een werk voor orkest en stemmen is Coro (Koor). Dit opzienbarend werk werd in 1976 in opdracht van de West-Duitse Radio gecomponeerd. De componist droeg het werk op aan zijn tweede vrouw Talia Bero. Het betreft een politiek geladen, grootschalig werk voor veertig stemmen en veertig muziekinstrumenten, veertig duo’s.  Berio schreef het werk ten tijde van Het bloed in de straten van Italië, zoals de componist het uitdrukte. Zijn land werd geteisterd door extremistische groeperingen ( de loden jaren) met als dieptepunt de aanslag op het treinstation in Bologna met 85 doden.

In Coro haalde hij de Chileense dichter Pablo Neruda aan die geestelijk zou zijn vermoord: Ze braken zijn hart.. Men dient bewust te zijn van het fascistisch geweld, aldus Berio.

Verder bevat Coro anonieme volksliederen uit de hele wereld in het Engels, Italiaans, Frans en Duits. Opvallende combinaties zijn dialogen tussen stemmen en instrumenten zoals alt met klarinet en bariton met trombone. Ook is duidelijk de invloed van de Afrikaanse muziek te horen met name in het slagwerk. Er wordt gezongen door alle 40 koorleden en met het orkest op oorlogssterkte.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BERIO CORO NUMMER 989