Lalo – Le roi d’Ys

De Fransman Edouard Lalo leefde van 1823 tot 1892. Hij studeerde viool en cello aan het conservatoria van Rijsel en Parijs. Lalo wordt beoordeeld als violist en componist. Lange tijd was hij actief als orkestmusicus. Lalo was gehuwd met de alt Julie de Maligny die van Bretonse afkomst was.

Pas op 50-jarige leeftijd leerde het publiek de werken van Lalo kennen en respecteren, met name de Symphonie Espagnole voor viool en orkest, het Celloconcert en de opera Le roi d’Ys.

Lalo’s Le roi d’Ys is een zeer melodische opera in drie bedrijven gebaseerd op een Bretonse legende van de verdronken stad Ys. Het muziekdrama met romantisch meeslepende orkestmuziek en veel koren en duetten ging in Parijs in 1888 in première. De ouverture is zeer geliefd. Ook het lied Vainement, ma bien-aimée (Tevergeefs mijn geliefde) uit het derde bedrijf gezongen door de tenor is een hoogtepunt.

In de door de oceaan bedreigde stad Ys leeft behalve het volk, koning Gradlon (bas-bariton) en zijn twee dochters Rozenn (sopraan) en Margared (mezzo. De zusters zijn beide verliefd op dezelfde man, Mylio (tenor). Wanneer deze voor Rozenn (sopraan) kiest neemt Margared (mezzo) wraak. (De rol van Margared was oorspronkelijk voor Lalo’s echtgenoot geschreven). Samen met de vijand van de koning, prins Karnac opent Margared de sluizen. De stad wordt door de golven overspoeld waarna de helft van de bevolking verdrinkt. Margared, overmand door wroeging, weet dat de oceaan om een offer vraagt en werpt zich van een rots in zee. De golven kalmeren en de stad wordt gered.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

LALO LE ROI D’YS NUMMER 884