Purcell – King Arthur

Henry Purcell werd in 1659 in Londen geboren, hij stierf daar in 1695. Purcell behoorde tot de belangrijkste componisten uit het tijdvak van de barok (1685 – 1750). Zijn plaatsgenoot John Blow was zijn leermeester. Blow was organist van Westminster Abbey, de functie die hij zou overdragen aan Purcell.

Zijn opleiding genoot Purcell als koorknaap in de Chapel Royal onder Koning Charles II. Met de daar werkende Blow ontstond een vriendschap voor het leven. De twee liggen dicht bij elkaar begraven in de Westminster Abbey.

Purcell staat geboekt als een componist van welkomstliederen voor vorstelijke aangelegenheden. In 1680 verscheen Welcome, Viceregent of the Mighty King en in 1685 voor de kroning van Jacobus II My Heart is Intiding. Als organist was hij in 1689 actief tijdens de kroning van Willem en Mary.

King Artur and the British Worthy is een patriottische semi-opera in vijf bedrijven op teksten van de dichter John Dryden. Het werd voor het eerst, in 1691 opgevoerd in het Queen’s Theatre, Dorset Garden te Londen. De plot is gebaseerd op de veldslagen tussen de Britten van koning Arthur en de Saksen. Dichter John Dryden was eveneens verantwoordelijk voor de teksten voor Purcells aangrijpende muziek voor de rouwdienst van Koningin Mary, Music fort he Funeral of Queen Mary

Een-semi opera is een mengvorm tussen toneel en opera, een opera waarin gesproken dialogen in voorkomen. Andere semi-opera’s van Purcell zijn The Prophetesss, or the History of Dioclesian – The Fairy Queen, The Indian Queen en The Tempest or the Enchanted Isle.

De opera Dido and Aeneas is Purcells meest geprezen en uitgevoerde werk.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

PURCELL KING ARTHUR NUMMER 965