Poulenc – Concert voor 2 piano’s

Francis Poulenc werd in 1899 geboren in Parijs, hij stierf daar in 1963. Zijn vader was zakenman. Moeder, een gevorderd pianiste gaf hem zijn eerste pianolessen. Als jongeman verkeerde hij in intellectuele kringen en ging om met avant-garde kunstenaars, met name schrijvers en dichters van wie hij werken op muziek zette.

Rond zijn 18e jaar verschenen zijn eerste composities, hij was toen autodidact. Samen met de componisten Auric – Durey – Honegger – Milhaud – Taillefaire kwam de Groupe des Six van de grond. De groep keerde zich tegen de romantiek en grootschalige werken van Richard Wagner e.a. Zij plachten luchtige werken, in kleine bezetting te componeren. Hun collega, de excentrieke componist Erik Satie (1866 – 1925) trad op als een soort mentor.

In 1924 schokte Poulenc het publiek met zijn erotisch getinte ballet Les Biches. De inhoud van het werk kan men het beste omschrijven als een pikante houseparty waarin drie zedeloze liefjes (biches) zich vermaken met drie jongemannen.

In 1928 begon hij een vaste relatie met de schilder Richard Chanlaire. Zijn Klavecimbelconcert Concert Champêtre werd aan hem opgedragen. In 1949 schreef Poulenc in opdracht van het Boston Symphony Orchestra het Pianoconcert in cis mineur. Tien jaar eerder had hij al zijn betoverende Orgelconcert geschreven.

De beroemde pianist Jacques February, een vriend van Poulenc verzorgde in 1932 samen met de componist de première van het Concert voor 2 piano’s. Het was een opdracht voor het filmfestival in Venetië. Poulenc had er twee maanden voor nodig om het te componeren. Het concert dat in d mineur staat is een opgewekt vrolijk werk – Kenners zijn geneigd te zeggen dat het puur entertainend zou zijn – dat soms teruggrijpt naar de oude meesters. Ongewoon voor een concert is dat in dit geval de twee piano’s continu aan het werk zijn.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

POULENC CONCERT VOOR 2 PIANO’S NUMMER 966