Copland – Appalachian Spring

Van de Amerikaanse componist Aäron Copland (1900 – 1990) weten we dat veel van zijn werken zijn beïnvloed door de jazz en de Amerikaanse volksmuziek. Constant was de componist op zoek naar de wortels van volksdansen en volksmuziek uit zijn vaderland. Cowboysongs, slavenliederen en Indianenliederen werden ingrediënten voor zijn muziek. Voorbeelden zijn Billy the Kid – El Salon Mexico – Rodeo – Fanfare fort he common man.

Copland was een van de eerste Amerikaanse componisten die in Europa zijn muziekstudie voltooide. Bekend is dat de componist met zijn muziek een groot publiek wilde aanspreken en niet alleen intellectueel geïnteresseerden.

In 1944 ging het toneelmatig ballet Appalachian Spring (een zinsnede uit een inheemse Amerikaanse liefdesgeschiedenis) in première. Copland schreef het stuk voor het huwelijk van danseres Martha Graham. De spelers zijn een jonge bruid, een boerenzoon, een raadgevende buurvrouw en een fanatieke dominee. Martha Graham danste zelf de rol als zestienjarig bruidje.

Het stuk eindigt in deel 8 met de aankondiging van de lente. Er is een huis dat nog niet is afgebouwd, er ontbreekt zelfs een omheining. Er wordt echter wel een bruiloft gevierd. Dit alles symboliseert het begin van een nieuw leven. De lente is tevens de levendigste tijd van het jaar.

Coplands samenwerking met Martha Graham was begonnen in december1931 toen zij een 15 minuten durende marathon solo danste op zijn Variaties voor piano en daarmee de eerste artieste was die zijn muziek in het theater bracht.

Aanvankelijk was de titel Ballet for Martha. De muziek was geheel op de danseres toegespitst alsmede het Amerikaanse landschap. Eerst als theaterstuk later als een 8-delige suite. Eerst was het stuk uitbesteed als kamermuziek voor slechts 13 instrumenten, later in 1958 voor symfonieorkest. De fluit is in het stuk opmerkelijk aanwezig en laat zelfs gedeelten horen uit de beroemde Faune van Debussy.

 

Luister ook eens naar Quiet City voor Trompet, Engels hoorn en Strijkorkest (1939)

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

COPLAND APPALACHIAN SPRING NUMMER 968