Villa Lobos – Bachianas

Van zijn vader kreeg Heitor Villa Lobos (1887-1959) cello- en pianoles, spoedig echter ruilde hij deze ‘serieuze’ instrumenten in voor de gitaar. Zijn eerste geld verdiende hij als cafémuzikant. Een degelijke studie aan het conservatorium was voor hem niet weggelegd vanwege het gebrek aan geld. Villa Lobos leerde en bestudeerde de volksmuziek uit zijn eigen land Brazilië en dat van de Indianen. Opvallend was zijn ontdekking dat deze muziek hier en daar gelijkenis vertoonde met de muziek van Bach. Als gitarist deed hij er alles aan om het instrument een plaats te geven in de klassieke muziek. Villa Lobos componeerde tientallen werken waaronder het inmiddels vermaarde Concert voor gitaar en klein orkest.

Als jonge componist deed Villa Lobos de wereld versteld staan met zijn Choros (1920), een twaalftal muziekjes (serenades) met bezettingen voor gitaar, koor, fanfare en symfonieorkest. Het werk herbergt sterke elementen uit de Braziliaanse volksmuziek. Zeer belangrijk zijn ook de Bachianas Brasileiras uit de jaren 1930, negen stukken in de geest van Bach vermengd met alweer de Braziliaanse volksmuziek. In dit stuk placht hij zijn eerbied voor Bach gestalte te geven door te wijzen op gelijkenissen tussen Bachs stijl en die van de Braziliaanse muziek. Met name Bachiana nr. 5 voor sopraan en acht cello’s is zeer geliefd.

De negen Bachianas in volgorde: 1.Voor meerdere cello’s – 2. Voor orkest – 3.Voor piano en orkest – 4. Voor orkest – 5. voor cello’s en sopraanstem – 6.Voor fluit en fagot – 7. Voor orkest – 8. Voor orkest – 9. Voor strijkorkest (of a capella koor).

VILLA LOBOS BACHIANAS BRASILEIRAS NUMMER 160