Weill – Dreigroschenoper

Op de vlucht voor nazi-Duitsland week de joodse componist Kurt Weill (1900- 1950) uit naar Amerika. Zijn politieke, satirische, antimilitaristische werken werden niet alleen in Duitsland verboden, de nazi’s probeerden ook met alle geweld partituren van Weill uit het westen te krijgen om deze vervolgens in Duitsland te vernietigen. In 1933 vertrok Weill met zijn vrouw Lotte Lenya naar Amerika. Daar componeerde hij op de reeds ingeslagen weg voort. Populaire songs waaronder blues en tango, jazz, cafémuziek en koralen kregen een plaatsje in zijn eenvoudig opgezette werken.

De Dreigroschenoper (Driestuiversopera) uit 1928, op teksten van Brecht, speelt zich af in een Londense achterbuurt waar veel gespuis woont. Het werk is een gemoderniseerde versie van de Bedelaarsopera, een komische opera uit 1728 van John Gay waarin populaire wijsjes zijn opgenomen en de draak wordt gestoken met de serieuze opera. Opmerkelijk is dat de liedjes gezongen worden door de acteurs, van huis uit ongeschoolde zangers! De bezetting van het orkest is eveneens ongewoon omdat er instrumenten in zijn opgenomen als saxofoon, banjo, mondharmonica en harmonium.

In de Dreigroschenoper wordt afgerekend met tegenstrijdigheden als armoe en rijkdom, corruptie en maatschappelijke ellende. Een van de hoofdfiguren uit de opera is de roofmoordenaar Mackie Messer. Veel liedjes zijn hits geworden en staan al jaren op het repertoire van popgroepen en jazz-zangers. Een zeer bekend lied is Mack the knife.

WEILL DREIGROSCHENOPER NUMMER 081

http://tinyurl.com/Klassiekemuziek-tv