Weill – Mahagonny

De in Duitsland geboren componist Kurt Weill (1900 – 1950) heeft een groot deel van zijn leven in Amerika gewoond. Hij vluchtte uit Duitsland toen zijn muziek door de nazi’s als entartete musik werd bestempeld. Weill stamt uit een joodse familie uit Dessau.

Weill, die muziek studeerde bij o.a. Humperdinck en Busoni heeft zich altijd aangetrokken gevoeld door het muziektheater. Veel van zijn werken zijn dan ook voor deze kunstvorm tot stand gekomen. De meeste teksten voor zijn werken werden geschreven door Bertolt Brecht (1898 – 1956). Ook deze vluchtte naar de Verenigde Staten. Weill trad in het huwelijk met actrice zangeres Lotte Lenya. Zij zou vaak de hoofdrol spelen in zijn muziektheaterstukken.

Nadat enkele werken in Duitsland verboden werden, vertrok Weil in 1933 naar Parijs. Daar kwam de muziek tot stand van Die sieben Todsünden, een ballet met zang voor sopraan en mannenkwartet. In 1935 trok hij voorgoed naar New York. Hij zou nimmer terugkeren naar zijn vaderland.

Rise and Fall of the City of Mahagonny is een beroemde opera van het duo Weill en Brecht. De melodieën en songs zijn beïnvloed door ragtime en jazz. Een zeer bekend lied is de Alabama Song. Mahagonny is een fictieve stad gelegen in de woestijn. De paradijsstad is gesticht door drie voortvluchtige criminelen. Het is een satire over geld, plezier en moraal. Als je rijk bent sta je hoog aangeschreven, ben je arm loop je de kans gedood te worden. Centraal staat de liefdesgeschiedenis tussen de houthakker Jim en prostituee Jenny. Zolang Jim geld geeft, gaat het hem voor de wind, zonder geld is er vrees en geen vriendschap. Mahagonny zal ondergaan in haar eigen ideaal.

WEILL RISE AND FALL OF THE CITY OF MAHAGONNY NUMMER 735