Boccherini – Kamermuziek

De Italiaan Luigi Boccerini (1743-1805) kreeg les van zijn vader, die eveneens de snaren beroerde. Spoedig blonk de jonge Boccherini uit op de cello. Hij verwierf grote bekendheid met een rondreizend muziekensemble waar zijn vriend, de componist Sammartini eveneens deel van uitmaakte. In Parijs en Madrid werd Boccherini als een god geëerd. Wat de Italianen voor de viool hadden gedaan, deed Boccherini voor de cello. Hoewel hij veel succes genoot met bovenstaande composities, is hij er niet rijk van geworden. Behalve kwartetten en kwintetten componeerde hij een tiental celloconcerten, waaronder de nog veel uitgevoerde Celloconcerten in Bes en G.

Boccherini is bij het grote publiek slechts bekend door het mooie Menuet uit zijn Strijkkwintet opus 13, een dansje dat vrijwel door iedereen herkend wordt. Maar vaak vergeten wordt dat deze hardwerkende musicus en componist honderden strijkkwartetten en kwintetten op zijn naam heeft staan. En verder Fluitkwartetten, Pianokwartetten, Gitaarkwintetten, Pianokwintetten en Fluitkwintetten e.v.a.

Een geliefd Strijkkwintet is Opus 30 nr 6 in C met de titel La musica notturna delle strada di Madrid. (Nachtmuziek in de straten van Madrid), gecomponeerd in 1780. Het stuk beschrijft de drukke straten tijdens de nachten in Madrid met daarin o.a. kerkklokken die luiden voor het avondgebed, zingende bedelaars, vreugdezang van uitgaande jonge mensen, tamboers… Er bestaan eveneens uitvoeringen voor pianokwintet en gitaarkwintet (strijkkwartet plus gitaar.) Het kwintet duurt een klein kwartier.

Eenvoud en dramatiek gaan bij Boccherini hand in hand. Zijn melodieën zijn lieflijk en galant, maar eveneens vol vuur. Boccherini’s grootste verdienste is dat hij het door Haydn gecreëerde strijkkwartet in een nieuw jasje stak en er een strijkkwintet van maakte door een cello aan het ensemble toe te voegen. Boccherini schreef zo’n honderdveertig strijkkwintetten, honderd strijkkwartetten, twintig symfonieën en een tiental zeer mooie celloconcerten waaronder het beroemde Celloconcert in Bes.

BOCCHERRINI KAMERMUZIEK NUMMER 475