Hindemith – Kammermusik 1

Paul Hindemith (1895-1963), de Duitse componist en pedagoog, begon zijn loopbaan als violist en altviolist. Ook was hij medeverantwoordelijk voor de in Duitsland gehouden festivals voor moderne muziek. Als componist beïnvloedde hij een groot aantal collega’s. Behalve dat hij een belangrijke compositiemethode schreef, was hij jaren actief als docent aan vooraanstaande scholen zoals Hochschüle für Musik in Berlijn, de Yale University en aan de universiteit van Zürich.

Na de excessen van de laat-Romantiek met hypergrote orkesten en extreem lange muziekstukken (van onder andere de componisten Bruckner, Mahler, Wagner), ontstond er in de jaren twintig van de vorige eeuw een duidelijke hang naar kleine bezettingen en een objectiever soort muziek. Hindemith componeerde, onder de naam Gebrauchsmusik, vele stukken voor amateurs. ‘We moeten terug naar Bach’, was het motto van componisten als Hindemith, Stravinski en leden van de ‘Groupe des six’. Hindemith voegde de daad bij het woord en schreef zijn zeven stukken Kammermusik denkend aan Bachs Brandenburgseconcerten, maar natuurlijk wel met een eigentijds idioom, waaronder invloeden uit de jazz en amusentsmuziek.

De Kammermusik nr. 1 uit 1922 is de opvallendste uit de hele set, met 12 instrumenten: fluit, klarinet, fagot, trompet, percussie (o.a. xylofoon, sirene en een blik met zand!), piano, klavecimbel, altviool, viool, cello en contrabas.

Paul Hindemith werd in Hanau geboren, dezelfde stad waar de gebroeders Grimm ter wereld kwamen.

HINDEMITH KAMMERMUSIK NUMMER 471