Hindemith – Trauermusik

De Duitse componist Paul Hindemith (1895 – 1963) was net als veel collega’s het slachtoffer van het naziregime, dat niets moest hebben van zijn moderne muziek. Zijn muziek viel onder de noemer entartete kunst. Bovendien was zijn vrouw van joodse komaf. Ook liet Hindemith joden meespelen in zijn orkest. Hin damit (weg er mee) was een veel genoemde kreet onder zijn tegenstanders. Zijn meesterwerk is de symfonie Mathis der Maler, vernoemd naar de schilder Matthias Grunewald. Ook hier deden de nazi’s alle moeite om het werk van de bühne te houden. Zijn opera Cardillac uit 1926 werd eveneens door de nazi’s verboden.

Andere belangrijke composities van Hindemith: Kammermusik, Sonate voor trompet en piano, Das Marienleben, Metamorfosen op thema’s van Carl Maria von Weber

Met zijn Trauermusik uit 1936 laat Hindemith horen dat hij een groot componist was. Oorspronkelijk is het werk bedoeld voor altviool en strijkorkest (Hindemith was altviolist). Ook wordt het werk uitgevoerd met viool of cello in de hoofdrol. Het verhaal gaat dat hij in een tijdsbestek van slechts 1 dag de begrafenismuziek Trauermusik componeerde voor George V van Engeland. Hindemith was op dat moment in Londen voor een concert dat door de BBC zou worden uitgezonden. Toen de koning stierf werd de componist gevraagd om een ander stuk uit te voeren, een stuk dat geschikt was als rouwmuziek. In het slotdeel citeert de componist Johann Sebastian Bach met zijn koraal Vor deinen Tron Tret ich hiermit.

HINDEMITH TRAUERMUSIK NUMMER 619