Nielsen – Klarinetconcert

De Deen Carl Nielsen komt uit een eenvoudig gezin. Zijn eerste muzikale prestaties leverde hij als kornettist in een militair orkest. Met een studiebeurs kon hij naar het conservatorium in Kopenhagen. Hij koos voor de hoofdvakken viool en compositie.

Een van de meest geliefde werken van Carl Nielsen is het Klarinetconcert, geschreven in 1928. De première werd door de Deense radio-omroep uitgezonden. Het werk kreeg indertijd stevige kritieken vanwege de moderniteit. Heden ten dage wordt het echter ingedeeld tot een romantisch concert. Vreemd is dit niet, omdat Nielsen er om bekend staat dat hij een volgeling was van de romantiek. Het is een mooi concert om naar te luisteren, zonder dat men opschrikt van vreemde akkoorden of hevige dissonanten. Inmiddels is het werk een standaardwerk voor klarinettisten. Zeer geliefd is ook Nielsens Fluitconcert.

Het Klarinetconcert van Nielsen telt drie delen: Allegretto – Adagio – Allegro. Al met al duurt het concert een klein half uur. Het begeleidende orkest, zoals Nielsen dit heeft uitgeschreven bestaat uit strijkers, 2 fagotten, 2 hoorns en een kleine trom.

NIELSEN KLARINETCONCERT NUMMER 691