Nielsen – Vioolconcert

De Deen Carl Nielsen (1865 – 1931 geldt als een van de belangrijkste componisten van zijn land. Als kind -hij is afkomstig uit een boerenfamilie- kreeg hij muziekonderwijs in kornet, piano en viool. Als 20jarige dirigeerde hij amateurorkesten. Al snel werd hij als violist toegelaten tot de koninklijke opera in Kopenhagen.

Nielsen heeft een geliefd maar tevens berucht vioolconcert op zijn naam staan. In 1911 begon hij in Noorwegen, in het huis van de weduwe van componist Edvard Grieg (1843 – 1907) met het werk.

Vergeleken met de grote klassieke vioolconcerten van bijvoorbeeld Beethoven, Tsjaikovski, Brahms, Mendelssohn en Nielsens tijdgenoot Jean Sibelius omschrijft men het Vioolconcert als uiterst merkwaardig.

Nielsens Vioolconcert opus 33 bestaat niet uit de gebruikelijke drie delen zoals de traditie van een soloconcert beoogt, maar uit vier. Soms klinkt het concert uiterst melodieus maar anderzijds ligt de nadruk op de techniek en kost het de solist de nodige moeite. Het concert wordt daarom over het algemeen als niet gemakkelijk ervaren.

Nielsen componeerde o.a. 6 Symfonieën, Ouverture Helios, 2 Opera’s, Concerten voor viool, fluit en klarinet, Strijkkwartetten, Cantates, en Kamermuziek.

NIELSEN VIOOLCONCERT NUMMER 600