Vivaldi – Concerten

De Venetiaanse violist en componist Antonio Vivaldi (1678 – 1741) schreef tal van soloconcerten. Veel van deze concerten, voor de meest uiteenlopende muziekinstrumenten, schreef hij voor een meisjesweeshuis. Zij vierden triomfen binnen en buiten de stad. (Overigens was het voor meisjes in die tijd verboden om live op het toneel voor publiek te musiceren. Vaak stonden zij achter de coulissen.)

De maestro was een zeer productief componist en schreef meer dan 500 concerten, waaronder zo’n 200 voor viool en een twintigtal voor cello. Maar ook voor fagot, blokfluit, gitaar (luit), mandoline, fluit, hobo en trompet werden soloconcerten geschreven.

Verder schreef Vivaldi concerten voor meerdere instrumenten, bijvoorbeeld concert voor 4 violen, voor 2 violen, voor 2 cello’s, voor 2 trompetten… Of een combinatie van meerdere instrumenten, bijvoorbeeld viool en cello, in dit geval een dubbelconcert.

Zijn meest populaire werk is De vierjaargetijden (Le quattro stagioni), uit 1723. Dit werk bestaat uit 4 vioolconcerten, elk vernoemd naar een seizoen: Vioolconcert 1 in e mineur RV 269 Lente – Vioolconcert 2 in g mineur RV 315 Zomer – Vioolconcert 3 in F RV 293 Herfst – Vioolconcert 4 in f mineur Winter.

Luistertips: Fagotconcert in e mineur RV 484, Fluitconcert in C RV 443, Mandolineconcert in C RV 425, Vioolconcert in a mineur RV 356, Concert voor 2 trompetten in C RV 537

De Deense musicoloog Peter Ryan publiceerde in 1973 een catalogus met de werken van Vivaldi. Zo kregen de composities van Vivaldi een nummer met de afkorting RV.

De componist Igor Stravinsky over Vivaldi: ‘Vivaldi didn’t write 400 concertos, he wrote one concerto 400 times…’

VIVALDI CONCERTEN NUMMER 601

Nota bene

In 1725 liet Antonio Vivaldi zijn Vierjaargetijden in Amsterdam drukken. Amsterdam en Antwerpen waren de steden waar in de 16e eeuw de muziekdrukkunst van de grond kwam. Reeds in 1515 werd er in Antwerpen in hout gegraveerde muziek uitgegeven. Twintig jaar later richtte de drukker en componist Tielman Susato de eerste muziekuitgeverij van de lage landen op.

In 1735 keerde hij terug naar Amsterdam om er een concert te geven. Het waren tevens de jaren dat hij ontslag nam als muziekleraar in zijn woonplaats Venetië. Hij verhuisde naar Wenen waar hij op 63-jarige leeftijd stierf en op een armen-begraafplaats werd begraven.

Vivaldi is beroemd geworden door zijn soloconcerten, hij schreef er 600. Collega Igor Stravinsky over hem: ‘Vivaldi componeerde geen 600 concerten, maar één concert 600 keer!’