Vivaldi – Concerten

De Venetiaanse violist en componist Antonio Vivaldi (1678 – 1741) schreef tal van soloconcerten. Veel van deze concerten, voor de meest uiteenlopende muziekinstrumenten, schreef hij voor een meisjesweeshuis. Zij vierden triomfen binnen en buiten de stad. (Overigens was het voor meisjes in die tijd verboden om live op het toneel voor publiek te musiceren. Vaak stonden zij achter de coulissen.)

De maestro was een zeer productief componist en schreef meer dan 500 concerten, waaronder zo’n 200 voor viool en een twintigtal voor cello. Maar ook voor fagot, blokfluit, gitaar (luit), mandoline, fluit, hobo en trompet werden soloconcerten geschreven.

Verder schreef Vivaldi concerten voor meerdere instrumenten, bijvoorbeeld concert voor 4 violen, voor 2 violen, voor 2 cello’s, voor 2 trompetten… Of een combinatie van meerdere instrumenten, bijvoorbeeld viool en cello, in dit geval een dubbelconcert.

Zijn meest populaire werk is De vierjaargetijden (Le quattro stagioni), uit 1723. Dit werk bestaat uit 4 vioolconcerten, elk vernoemd naar een seizoen: Vioolconcert 1 in e mineur RV 269 Lente – Vioolconcert 2 in g mineur RV 315 Zomer – Vioolconcert 3 in F RV 293 Herfst – Vioolconcert 4 in f mineur Winter.

Luistertips: Fagotconcert in e mineur RV 484, Fluitconcert in C RV 443, Mandolineconcert in C RV 425, Vioolconcert in a mineur RV 356, Concert voor 2 trompetten in C RV 537

De Deense musicoloog Peter Ryan publiceerde in 1973 een catalogus met de werken van Vivaldi. Zo kregen de composities van Vivaldi een nummer met de afkorting RV.

De componist Igor Stravinsky over Vivaldi: ‘Vivaldi didn’t write 400 concertos, he wrote one concerto 400 times…’

VIVALDI CONCERTEN NUMMER 601