Vivaldi – Gitaarconcert

De Italiaanse componist Antonio Vivaldi (1678-1741) stond bekend om zijn lichtvoetige manier van componeren. Bach, een tijdgenoot van Vivaldi, maakte soms gebruik van Vivaldi’s ideeën. Zo is Bachs Concert voor vier klavecimbels door Vivaldi bedacht.

Vivaldi schreef voor vrijwel elk instrument of instrumentencombinatie concerten. Zijn beroemde Vierjaargetijden bestaat uit 4 vioolconcerten. Mooie concerten schreef de Italiaan ook voor trompet, hobo, fagot, cello, blokfluit en mandoline. Een verrassend mooi concert is het Gitaarconcert in D. Eerlijkheidshalve moet daarbij vermeld worden dat de juiste titel is Concert voor luit en orkest. De luit was tijdens de Barok een zeer populair instrument.

Allegro-largo-allegro meldt het cd-hoesje van het Gitaarconcert van Vivaldi met als solist de gitaarvirtuoos John Williams. En zo behoort een concert ook in elkaar te zitten: snel-langzaam-snel. Het eerste allegro opent met een opgewonden, zeer ritmisch thema dat zich weliswaar telkens herhaalt maar in geen enkel opzicht verveelt. Vrijwel alle ingrediënten die voor de opgewektheid van Vivaldi’s instrumentale muziek zo herkenbaar zijn komen aan bod: hard/zacht; echo; vraag en antwoord. Het tweede deel, het largo, herbergt een meeslepende melodie gespeeld door de gitaar, begeleid door lange akkoorden door de strijkers. In het derde deeltje is veel ruimte opengelaten voor het Basso continuo (het meespelen van akkoorden op de klavecimbel met versterking van een cello). Vooral tijdens de momenten als het begeleidende strijkorkest stilvalt en de gitaar het thema alleen voor haar rekening neemt.

VIVALDI GITAARCONCERT NUMMER 221