Nielsen – Helios

De componist Carl Nielsen (1865-1931), de trots van het Deense volk, kwam uit een eenvoudig armoedig gezin met veertien kinderen. Carl verdiende geld bij als ganzenhoeder. Naast zijn werk oefende hij op de kornet, piano en viool. Als jongeman speelde hij kornet in een militaire kapel. Een weldoener zorgde ervoor dat de getalenteerde Carl op het conservatorium terecht kwam. Als componist zag hij zijn groeiende faam als componist bevestigd toen de Deense staat hem jaarlijks een toelage schonk om zijn werk als componist te bevorderen.

In het voorjaar van 1903  bezocht Carl Nielsen met zijn vrouw de stad Athene. Hun hotel keek uit over de Egeïsche zee; de inspiratiebron voor Nielsens Helios ouverture. Het stuk verklankt één dag, van zonsopkomst, tot zonsondergang.

Het begin van de Helios ouverture met zijn lage strijkers en lange hoorntonen heeft een fantastische klankkleur en geeft uitstekend weer wat Nielsen met de opkomst van de dag bedoelde. De Fransman Claude Debussy verklankte soortgelijk onderwerp in zijn La Mer uit 1905. Het stuk van Nielsen doet eigenlijk weinig onder voor het inmiddels beroemde La Mer. Behalve de Helios ouverture schreef Nielsen ook zes symfonieën, waarvan vooral de vierde en de tweedelige vijfde nog regelmatig uitgevoerd worden.

NIELSEN HELIOS OUVERTURE NUMMER 331