Skrjabin – Mysterium

Vanaf zijn 5e jaar speelde de Rus Aleksandr Skrjabin (1872 – 1915) reeds piano. Skrjabin werd een groot fan van Frederic Chopin (1810 – 1849). Aan het conservatorium van Moskou studeerde hij cum laude af. Aan het zelfde instituut was hij geruime tijd pianodocent. De invloed van Chopin was zeer groot. Zo componeerde Skrjabin net als zijn Poolse voorganger pianostukken als Fantasieën, Walsen, Variaties, Mazurka’s, Nocturnes, Sonates, Impromptu’s e.a. Zeer geliefd werden de Etudes opus 8 en de Preludes opus 11.

Aanvankelijk had men moeite met Skrjabin als componist, dit vanwege zijn excentriciteit, zijn voorkeur voor het mystieke, en zijn soms krankzinnige muziekprojecten (gesamtkunstwerken). De laatste jaren van zijn leven brachten hem roem en leefde hij in welstand.

Het gesamtkunstwerk Mysterium is een compositie voor orkest, piano, orgel, sopraan en gemengd koor. In zeven dagen en nachten zou dit werk moeten klinken, een werk met behalve muziek, kleuren, geuren, beweging en nevels vanuit het Himalaya gebergte. De componist zelf heeft het werk niet kunnen voltooien. Halverwege de inleiding ‘Acte Préalable’ stierf Skrjabin onverwachts. De schetsen werden uitgewerkt door zijn landgenoot Alexander Nemtin. Dit leidde tot een gigantisch, visionair, maar ook angstaanjagend muziekstuk van maar liefst tweeëneenhalf uur. De delen: Universum – Mensheid – Transfiguratie.

SKRJABIN MYSTERIUM NUMMER 737