Puccini – Messa di Gloria

De Italiaanse operacomponist Giacomo Puccini (1858 – 1924) wordt wel de opvolger van Giuseppe Verdi (1813 – 1901) genoemd. Puccini werd geboren in de Noord-Italiaanse plaats Lucca. Hij stamt uit een muzikale familie. Aanvankelijk zou hij organist worden, maar na het beluisteren van Verdi’s Aïda, sloeg hij de weg van de opera in. Na het componeren van zijn derde opera Manon Lescault (1893) werd hij beroemd. Hoogtepunten uit zijn opera repertoire zijn La Bohème (1896), Tosca (1900), Madama Butterfly (1904).

Levensgenieter Puccini heeft een bewogen leven achter de rug. In 1903 raakte hij gewond als gevolg van een auto-ongeluk. In 1909 ontstond een schandaal nadat zijn dienstmeisje zelfmoord had gepleegd. Puccini werd beschuldigt een verhouding met haar te hebben gehad. Hij overleed te Brussel als gevolg van een aandoening van keelkanker.

Behalve opera’s schreven Verdi en Puccini indrukwekkende religieuze werken. Verdi schreef in 1873 zijn prachtige Requiem en in 1893 voltooide hij Vier gewijde werken (Quattro pezzi sacri).

Puccini voltooide zijn Messa di Gloria in 1880. Het was een afstudeerproject voor het Muziekinstituut Pacini. De mis in zijn geheel werd nog niet gepubliceerd. Alleen het Credo werd als zelfstandig stuk vertolkt. Pas in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd het werk in zijn geheel uitgevoerd: Kyrie – Gloria – Credo – Sanctus – Agnus Dei. De mis is geschreven voor zangsolisten, koor en orkest. Sommige fragmenten gebruikte de componist later in verschillende opera’s.

PUCCINI MESSA DI GLORIA NUMMER 501