Liszt – Faustsymfonie

Franz Liszt (1811 – 1886) werd geboren in Hongarije. Zijn pianoleraar was de vermaarde Carl Czerny (1791 – 1857). Liszt verwierf zijn bekendheid als wonderkind en pianovirtuoos, later als dirigent en componist. Met Richard Wagner en Hector Berlioz vormde hij de Nieuw Duitse School. Deze schudde de traditionele muziek van vooral romantische componisten (met name Brahms) van zich af. Liszt werd promotor en weldoener van opkomende componisten als Chopin, Grieg, Schumann e.a. Liszt ontwikkelde de nieuwe muziekvorm, het Symfonisch gedicht. (= eendelige muziekvorm met een buitenmuzikaal gegeven)

Toen Levensgenieter Franz Liszt 37 jaar oud was werd hij kapelmeester in Weimar. Zijn pianistenloopbaan kwam nu op de tweede plaats. Het componeren werd zijn dagelijkse bezigheid, dit aangemoedigd door zijn nieuwe vriendin prinses Carolyn Wittgenstein. Rond de jaren 1850 stammen een aantal van zijn Symfonische gedichten waaronder Les Préludes.

In 1854 componeerde Liszt zijn Faust Symfonie, een driedelige compositie met slotkoor. Het werk is opgedragen aan Hector Berlioz (1803 – 1869). Liszt liet zich inspireren door Faust van de schrijver Goethe (1749 – 1832). De première vond plaats in 1857. Tot in 1880 voegde de componist veranderingen aan zijn werk toe. Ook in andere composities liet hij het figuur Faust en Mefistofeles (duivel) voorkomen. De drie delen: Faust – Gretchen – Mephistopheles

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

LISZT FAUSTSYMFONIE NUMMER 875

 

Nota bene

In de literatuur is Gretchen het liefje van dokter Faust. Goethe schreef erover en tal van componisten namen zijn verhaal als grondslag voor een compositie.

Gretchen is een van de hoofrolspelers in Goethe’s Faust. Faust ontmoet het mooie, onbedorven, naïeve meisje Margarete, in het verhaal meest Gretchen genoemd. Er volgt een dramatische liefdesgeschiedenis.

Gretchen wordt zwanger van Faust. Om schande te voorkomen wordt de baby door verdrinking om het leven gebracht. Gretchen wordt opgesloten in een kerker en sterft eveneens.


Luister ook naar Schuberts lied Gretchen am Spinnrade.