Liszt – Christus

De van geboorte Hongaarse componist Franz Liszt (1811 – 1886) wordt beschouwd als een hervormer van de klassieke muziek. Hij was een van de eersten die Symfonische Gedichten componeerde. Liszt was een uitzonderlijk groot pianist, die honderden zo niet duizenden toeschouwers op de been bracht om naar zijn virtuoze uitvoeringen te laten luisteren. Later zou hij in Rome de wijding van subdiaken in ontvangst nemen en kon hij worden aangesproken met Abbé.

 

Door zijn progressieve manier van componeren en het ontwikkelen van voor die tijd een opzienbaarlijke manier van pianospelen wordt Liszt tot de laatromantiek ingedeeld.

 

Liszt was de zoon van Adam Liszt, een ambtenaar die ooit als cellist in de hofkapel van Haydn had gespeeld. Vader Liszt had zich eveneens beziggehouden met de studies filosofie en theologie. De moeder van Franz Liszt was Maria Anna, een bakkersdochter, geboren in een dorpje langs de Donau.

 

Christus is een oratorium dat in 1868 verscheen. Liszt had er met tussenpozen meer dan tien jaar aan gewerkt. Het werk, dat bedoeld is voor de katholieke kerk, kent drie delen: 1. Weihnachts-Oratorium 2. Nach Epiphania 3. Passion und Auferstehung. Deze 3 hoofddelen herbergen verschillende subdelen waarvan de finale het Resurrexit zeer geliefd is. Het oratorium vereist een uitgebreid symfonieorkest, een groot koor, organist en zangsolisten. Het complete werk heeft een tijdsduur van 3 uur.

 

Het werk werd -vooral in zijn tijd- omschreven als modern. Toch liet Liszt Liszt oude Gregoriaanse melodieën in het werk voorkomen. De teksten haalde de componist uit de Bijbel, middeleeuwse hymnen en uit de liturgie. Deel 1, Weihnachts-Oratorium werd in 1871 voor het eerst uitgevoerd in Wenen. De dirigent was Anton Rubinstein, de organist Anton Bruckner. De première van het gehele werk was in 1873 in Weimar.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

LISZT CRISTUS NUMMER 894