Bowie – Singer Songwriter

David Bowie was een Engels songwriter en zanger. Hij werd in 1947 in Londen geboren en stierf in 2016 in New York. Zijn werkelijke naam was David Jones. Hij was een van de meest invloedrijkste muzikanten en performers van de moderne (pop-) muziek. Als kind speelde hij in schoolbandjes saxofoon. Reeds toen viel hij op door zijn excentrieke kledingstijl en gedrag. Zijn doorbraak kwam in 1969 met een lied over een in moeilijkheden geraakte astronaut, Space Oddity. De song werd door de BBC gebruikt in een documentaire over de maanlanding.

In zijn werken is hij beïnvloed door avant-garde, mime en commedia dell’arte. Dit resulteerde in verschillende imago’s, met name de glamrock in de jaren zeventig, de tegenhanger van de punk. Opvallend in de glamrock, ook wel glitter genoemd, was make-up, lang haar, geverfd haar, excentrieke kledij, zoals kleurrijke kleding, hoog schoeisel en wijde pijpen.

Bowie wordt tijdens de jaren 70 de koning van de glitterrock. Hij provoceert met zijn biseksualiteit en zijn verschillende personages en kleedt zich in extravagante kostuums

Bowie maakte wereldhits met o.a. Space Oddity, Changes, Life of Mars, Ziggy Stardust, Let’s Dance, Absolute Beginners, Heroes, China Girl. Het Album The Rise and Fall Of Ziggy Stardust (1972) wordt door het muziekblad Melody Maker als beste album ooit omschreven.

De klassieke componist, de minimalist Philip Glass baseerde zijn Symfonie 1 op het album Low uit 1977 van Bowie. Ook liet de componist zich in 1996 beïnvloeden door het album Heroes en in 2018 baseerde hij zijn 12e symfonie op Bowies Lodger.

Elektronisch muzikant Brian Eno werkte samen met Bowie. Hij speelde mee op de albums Low, Heroes en Lodger, de zogeheten Berlijnse periode van Bowie (1976 – 79).

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BOWIE SINGER SONGWRITER NUMMER 893