Dvořak – Symfonie 8
We schrijven het jaar 1890. Dvořak, afkomstig uit een eenvoudig Tsjechisch milieu, had de top bereikt. In geheel Europa klonk zijn muziek. Hij behoorde tot de groten! Een uitspraak van de maestro: ‘Mijn hoofd zit vol ideeën. Stel je voor dat een mens dat allemaal op zou kunnen schrijven. Maar ik moet mijn hoofd koel houden en de gave van God, de prachtige melodieën, niet overhaast opschrijven. Het gaat mij allemaal boven verwachting gemakkelijk af, thema’s en complete werken vliegen zo maar op me af. Dank u wel God’.
In de herfst van 1889 vertoefde Antonin Dvořak (1841-1904) in zijn geliefde buitenhuis in het dorpje Visoka, even buiten Praag. Na maanden niets geschreven te hebben, componeerde hij een van zijn machtigste werken, Symfonie 8 in G opus 88. Het was de componist zelf die in 1890 in Praag de premiere dirigeerde. Vier jaar later zou Symfonie 9 in e mineur opus 95 met de bijnaam Uit de nieuwe wereld (1894) verschijnen, een monument in de geschiedenis van de symfonische muziek
De levensblijheid die uit deze symfonie straalt heeft niet alleen met de natuur om hem heen te maken, maar ook met Dvořaks alsmaar toenemende roem. Symfonie 8 gunt de luisteraar geen moment rust. Originele vondsten, opwindende motieven en hartstochtelijke thema’s passeren in sneltreinvaart de revue, met misschien wel als hoogtepunt het spetterende slotdeel. De achtste van Dvořak is één brok genialiteit!
Dvořak ontving tal van onderscheidingen in deze gelukkige periode: Keizer Franz Jozef schonk hem de IJzeren Kroon, en de universiteiten van Praag en Cambridge benoemden hem tot eredoctor.
DVORAK SYMFONIE 8 NUMMER 260