Dvorãk – Vioolconcert 

De Tsjech Antonin Dvorák (1841 – 1904) componeerde in opdracht van de uitgever Simrock het Vioolconcert in a mineur opus 53. Het werk beleefde haar première in Praag in 1883.

Het werk stamt uit zijn Slavische periode: Slavische Dansen en Rapsodieën, de Tsjechische suite, en Symfonie 6.

De Slavische dansen, gecomponeerd tussen 1878 en 1888, staan bol van oude Tsjechische dans- en volksmuziek. De ontdekker van Dvořak, de componist Johannes Brahms, zelf componist (arrangeur) van de Hongaarse dansen, zou erop aangedrongen hebben om de bundels uit te geven. In ieder geval bracht de eerste bundel voorzichtige roem voor de slagerszoon. Later bewerkte Dvořak de dansen op een schitterende wijze voor symfonieorkest.

Na het succes van de Slavische dansen kreeg de componist de opdracht een vioolconcert te schrijven met zangerige melodieën en bedoeld voor topviolisten. De bekende violist Joseph Joachim, waar Dvorák het stuk aan opdroeg, kreeg het concert in 1879 als eerste op de lessenaar. Hij was allesbehalve enthousiast, waarna Dvorák het stuk herschreef. In een brief: ‘Ik heb geen enkele maat hetzelfde gehouden, wel heb ik de melodieën behouden en er nieuwe aan toegevoegd.’  

In december 1882 kreeg Joachim het weer onder ogen. Hij bleef echter weigeren het stuk te spelen omdat hij meende dat het nog niet af was. Een jaar later vond de première plaats in Praag, solist was Frantisek Ondricek.

De componist zorgt voor een volle orkestklank, strooit met lyriek en zijn vindingrijkheid omtrent melodische ideeën is groot. De pers was van oordeel dat het Vioolconcert zich kom meten met de vioolconcerten van Brahms, Bruch en Schumann.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

DVORAK VIOOLCONCERT NUMMER 982