Wagner – Siegfried Opera

Richard Wagner (1813 – 1883) was een Duits componist. Hij was een belangrijk vernieuwer van de muziek, met name de opera. Wagner staat bekend om zijn Gesamtkunstwerk, waarbij tekst, muziek, toneel/decor worden verenigd. Voor zijn grote muziekdrama’s werd in Bayreuth een theater opgericht.

Een van de meest bekende werken van Wagner is de opera-cyclus Der Ring des Nibelungen. Het betreft hier een vier avonden durende operatheater productie met de opera’s Rheingold, Walküre, Siegfried en Götterdämmerung. De première was in 1876.

Siegfried is de derde opera uit de Ring. Oorspronkelijk was de titel Der junge Siegfried. Wagner heeft er een lange tijd (15 jaar) over gedaan om deze opera te voltooien. Siegfried moest een jonge knaap zijn en beschikken over een krachtige stem en een groot uithoudingsvermogen vanwege zijn inspannende handelingen op het toneel.

 

Siegfried (heldentenor) is opgegroeid bij de dwerg Mime. Deze wil dat de oersterke Siegfried de schat van de Nibelungen bemachtigd zodat hij de almachtige ring kan bezitten. Met behulp van een magisch zwaard verslaat Siegfried de ene draak na de ander. Hij is een held!

Alberich, de broer van Mime bezit de ring, maar Siegfried weet deze in zijn bezit te krijgen. Ook is hij te weten gekomen dat Mime -zijn pleegvader- niet te vertrouwen is. Vervolgens gaat hij op zoek naar de mooie slapende Brünhilde en kust haar wakker. Siegfried die nimmer een vrouwelijk schepsel heeft aanschouwd wordt overweldigd door haar schoonheid.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

Nota bene

Behalve de Siegfried als opera, schreef Wagner een symfonisch gedicht voor kamerensemble onder de naam Siegfried Idyll. Later zou hij dit werk uitbreiden voor groot orkest en ook gebruikte hij delen voor in zijn opera.

Siegfried Wagner was het derde kind en enige zoon van Richard Wagner en Cosima, de dochter van Franz Liszt. Behalve componist en dirigent had hij alles te doen met het Festspielhaus te Bayreuth. Hij componeerde geïnspireerd door zijn vader een 20-tal opera’s, orkestmuziek en kamermuziek.

Siegfried is een psychedelische roman van Harry Mulisch over de verborgen zoon van Adolf Hitler en zijn vrouw Eva Braun.