Strauss – Aus Italien

Richard Strauss is een Oostenrijks componist. Hij werd in in München in 1864 geboren en stierf in 1949. Je zou hem een wonderkind kunnen noemen. Hij componeerde reeds op 6-jarige leeftijd. Piano speelde hij van zijn 8e jaar. Zijn vader, een hoornist, gaf hem les en nam hem mee naar repetities van het symfonieorkest waarin hij speelde. Als jongeman raakte hij in de ban van de muziek van Richard Wagner. 

Het kenmerk van Richard Strauss is dat hij veelzijdig was. Hij componeerde vrijwel alle soorten van klassieke muziek: Opera, Symfonisch gedicht, Soloconcert, liederen. Hij wordt beschouwd als een Hoog Romanticus.

Net als zijn meeste symfonische werken -denk hierbij aan zijn Symfonische gedichten- schuilt er een verhaal of gedachte achter Aus Italien opus 16. Door zijn vierdelige opzet kunnen we zelfs over een (programma-) symfonie spreken. Strauss zelf had het liever over een Symfonische fantasie.

Strauss schreef het werk in 1886 toen hij op reis was door Italië. Het was Strauss’ eerste grote programma werkstuk. Hij droeg het werk op aan topdirigent Hans von Bülow. Al met al duurt het Aus Italien 40 minuten. In 1887 werd het werk in München voor het eerst uitgevoerd. Niet iedereen was even enthousiast. Strauss zelf dirigeerde het werk en was tevreden.

STRAUSS RICHARD AUS ITALIEN NUMMER 864

 

Nota bene

WIEGENLIED

Richard Strauss schreef misschien wel het meest bekende Wiegenlied uit de muziekhistorie. Hij schreef zijn opus 49 in 1899 en men vermoed dat zijn 2-jarig zoontje de aanleiding voor het liedje was. Maar het kan ook zijn, gezien de woorden ‘Heiligen Nacht’ dat Maria het kindje Jezus toezingt.

In ieder geval klinkt het Wiegenlied overal ter wereld in speeldoosjes boven in wiegjes en in kinderboxen. En zijn het misschien wel de eerste muzikale klanken die tot miljoenen babyoortjes doordingen.

Guten Abend, gute Nacht
Mit Rosen bedacht…