Strauss – Ariadne auf Naxos

De Duitse componist en dirigent Richard Strauss werd in 1864 in München geboren, hij stierf in 1949. Strauss componeerde vijftien opera’s, een groot aantal liederen, waaronder de fameuze Vier Letzte Lieder voor sopraan en orkest, symfonische gedichten, hoornconcerten, symfonieën waaronder de Alpensymfonie, en diverse andere orkestwerken.

De opera Ariadne auf Naxos (1916) bestaat uit twee delen, een proloog en de uitvoering van een opera.

De proloog gaat over een feest ten huize van een vermogend man uit Wenen. Om zijn gasten te vermaken heeft deze een muziekstuk besteld dat opgediend zal worden na het diner en voor een vuurwerk. De bestelde muziek bestaat uit een serieuze opera (seria) en een komedie. Het feest loopt behoorlijk in de soep daar het diner uitloopt en de butler van de organisator aankondigt het podium te splitsen om de twee muziekstukken tegelijkertijd te laten uitvoeren zodat het vuurwerk op tijd kan beginnen.

De tragische opera gaat over Ariadne die door haar man Theseus is achtergelaten op het eiland Naxos. Ze denkt zelfs aan zelfmoord. De treurende Ariadne wordt geprobeerd op te vrolijken door Zerbinetta en haar komieken. Ga toch op zoek naar een nieuwe minnaar is hun devies. Deze verschijnt in de gedaante van Bacchus.

STRAUSS RICHARD ARIADNE AUF NAXOS NR 840