Strauss – Rosenkavalier

De Duitse componist Richard Strauss (1864 – 1949) had er een hekel aan als men hem vroeg of hij familie was van de Weense muzikantenfamilie Strauss. Immers, Richard Strauss was de grote klassieke componist van indrukwekkende symfonische gedichten en opera’s met titels als Ein Heldenleben – Don Quichote – Zarathustra – Till Eulenspiegel – Don Juan – Tod und verklarung – Salome – Elektra – Capriccio – Ariadne auf Naxos – Arabelle…. Men mocht hem dus geenszins verwarren met een componist van amusementsmuziek zoals bijvoorbeeld de walsen van Johann Strauss jr.

Doch ook de grote Richard Strauss waagde zich aan een lichtvoetig thema. Zo liet hij zich in de opera Der Rosenkavalier (1911) van een geheel andere kant zien dan dat de operaliefhebber gewend van hem was. Der Rosenkavalier is een super romantische opera die zich afspeelt in het Wenen van de 18e eeuw. Lyrische momenten, eenvoudige melodieën en lachwekkende situaties volgen elkaar op. De verkleedpartijen en amoureuze scenes doen aan een operette denken.

Hoofdrolspelers zijn Vorstin Werdenberg (sopraan), haar jonge minnaar Octavian (mezzo), de Baron (bas), Herr von Vaninal (bariton) en zijn dochter Sophie (sopraan).

De vorstin heeft een geheime verhouding met de veel jongere Octavian. Als de baron, een neef van de vorstin zich onverwachts aankondigt verkleedt Octavian zich als kamermeisje. De baron vertelt over zijn voorgenomen huwelijk met het meisje Sophie. De vorstin stelt voor om het ‘dienstmeisje’ Octavian als Rosenkavalier uit te kiezen. Deze zal dan uit naam van de baron een zilveren roos overhandigen als teken van een huwelijksaanzoek. Doch Octavian wordt verliefd op Sophie…

Hoogtepunten:: Ouverture – Ach, du bist wieder da –  Mit mir, Nein, nein – Heut oder Morgen – Hab’ mir’s gelob’ –  Da geht er hin, der auf geblasene schlechte Kerl – Mir ist die Ehre wilderfahren –  Marie Theres’! …es ist ein Traum – Spur’ nur dich.

STRAUSS RICHARD DER ROSENKAVALIER NUMMER 693

https://www.youtube.com/watch?v=p2LreBJ1JX0