Strauss – Elektra

Richard Strauss werd in 1864 geboren in het Duitse München, hij stierf in 1949 in Partenkirchen. Strauss was de zoon van een professioneel hoornist. Op 12-jarige leeftijd schreef Richard zijn eerste werken die een aantal jaren later werden gepubliceerd. Behalve muziek, studeerde hij aan de universiteit filosofie en kunstgeschiedenis.

Van de 15 opera’s die Strauss componeerde is de Elektra wel een zeer bijzondere. Elektra is een Duitse opera in 1 bedrijf op een libretto van Hugo von Hofmannstahl die zich weer liet inspireren door Sophocles’ klassieke drama. Het werk ging in 1909, in de Opera van Dresden in première.

De opera is een psychologisch drama waarbij het woord Elektracomplex, als tegenhanger van het Oedipuscomplex wordt gebruikt. Het speelt zich af tijdens de Griekse Oudheid.

Koning Agamemnon heeft zijn dochter Iphigeneia aan de goden geofferd om de stad Troje in handen te krijgen. Zijn vrouw Klytaemnestra en haar minnaar doden hem bij zijn terugkomst.

Dochter Elektra op haar beurt haat haar moeder omdat zij haar vader heeft vermoord. Zij noemt de naam van haar moeder als er voor de vrede een vrouw geofferd moet worden. Na de dood van haar moeder kan Elektra de haat die zij zo lang gekoesterd heeft los laten. Zij dankt de goden en begint een vreugdedans. Op het hoogtepunt van haar dans zakt zij ineen en sterft.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

RICHARD STRAUSS ELEKTRA NUMMER 973