Haydn – Opera

Joseph Haydn (1732 – 1809) was een Oostenrijks componist. Zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn meer dan honderd symfonieën, zijn oratoria, soloconcerten en zijn kamermuziek. Minder bekend is hij als operacomponist, hij schreef er zo’n vijftien. Ook componeerde hij marionetten-opera’s. In 1773 componeerde hij zijn eerste marionetten-opera. Deze werd opgevoerd in het nieuwe poppentheater in de tuin van zijn werkgever prins Nicolaas Jozef Esterházy en in het bijzijn van keizerin Maria Theresa.

Als kapelmeester en hof componist van prins Nicolaas Jozef Esterházy had Haydn de leiding over het operagezelschap en werden jaarlijks meer dan honderd operavoorstellingen gegeven.

Vergeleken met andere (opera-) componisten worden de opera’s van Haydn weinig uitgevoerd, al was er een opleving in de jaren 80 van de vorige eeuw toen er een aantal van zijn opera’s op grammofoonplaat verscheen.

Haydn was een zeer godvruchtig man. Misschien was het daarom wel dat hij meer succes had met zijn oratoria dan met zijn opera’s. Twee overbekende en veel uitgevoerde oratoria zijn Die Schöpfung en Die Jahreszeiten.

We noemen de volgende opera’s:

l mondo della luna uit 1750 – Lo Speciale (Der Apotheker) 1770 –  L’infedeltadelusa 1773 –  La Vera Constanza 1776 – Orlando Paladino 1782 –  Armida 1784 –  L’anima filosofo (Orpheus en Euridice) 1791 –

HAYDN OPERA NUMMER 852