Haydn – Symfonie 44 Trauer
In zijn componisten loopbaan schreef De Oostenrijker Joseph Haydn (1732 – 1809) 104 symfonieën, en misschien nog wel een paar meer. Dit aantal heeft een aantal toppers die heden ten dage overal in de concertzalen te horen zijn (lees nummer 610).
Een tiental van de Haydns vallen onder de noemer Sturm und drang, waaronder de nummers 26 Lamentatione, de symfonieën 34, en 39, en de nummers 44 Trauer, 45 Abschied, 46 Il Filosofo, 48 Maria Theresia, 49 La Passione en symfonie 52.
Haydn leefde tijdens de Verlichting. In de tweede helft van de 18e eeuw gingen wetenschappers en intellectuelen er van uit dat alles met het verstand te beredeneren was. Deze gedachten werden gesteund door nieuwe ontdekkingen en de rede (ratio).
Jonge kunstenaars verzetten zich tegen de beginselen van de Verlichting. Er ontstond een Sturm und Drangperiode, met name in de literatuur. Maar ook andere kunsten, waaronder muziek deden van zich horen, waaronder Joseph Haydn met zijn bovengenoemde symfonieën.
Het waren voornamelijk deze jonge kunstenaars die zich met de Sturm und Drang bezighielden. De beginselen waren vrijheid van gevoel en denken (het gevoel boven het verstand), emotie in plaats van de reden
De symfonieën van Haydn uit de Sturm und Drangperiode zijn vaak kort, goed in het gehoor liggend, emotioneel, soms fel, met harmonische wendingen en veel dynamische contrasten.
In 1772 componeerde Haydn Symfonie 44 in e mineur met de bijnaam Trauer. Omstreeks 1770 werden zijn symfonieën emotioneler en dramatischer (=Sturm und Drang).
Het langzame derde deel had de componist zichzelf voorbestemd voor zijn begrafenis. (Hij zou echter nog tien jaar blijven leven). De Trauersymfonie bestaat uit vier delen en de bezetting is fagot, hobo’s hoorns, klavecimbel en strijkers. Omdat alle delen in dezelfde toonsoort gespeeld worden noemt men dit stuk homotonaal. Het stuk duurt ongeveer twintig minuten.
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
HAYDN SYMFONIE 44 TRAUER NUMMER882