Schumann – Das Paradies und die Peri

Robert Schumann was een Duits componist. Hij leefde van 1810 tot 1856. Hij werd de echtgenoot van de pianovirtuoze Clara Wieck, de dochter van zijn leraar. Behalve componist was Schumann een liefhebber van literatuur. Hij zou tietallen liederen componeren op gedichten van zijn favoriete schrijvers. Zelf schrijven deed hij ook als muziekrecensent van het door hem opgerichte muziektijdschrift Neue Zeitschrift für Musik.

In 1843 voltooide Schumann het driedelige wereldlijk Oratorium, dat soms ook wel een cantate wordt genoemd, Das Paradies und die Peri opus 50 voor solisten, koor en orkest. Het werk is gecomponeerd naar aanleiding van een verhaal, een exotisch sprookje, van de Ierse schrijver Thomas Moore. De Peri, een wezen (fee) uit de Perzische mythologie, kind van een gevallen engel, is verdreven uit het paradijs en probeert terug te komen. Centraal in het werk staat dan ook het verlangen naar het paradijs.

Als kind moet Schumann het werk gekend hebben, zijn vader, een boekhandelaar en uitgever, las zijn zoon dagelijks voor. Ook heeft vader Schumann het verhaal over Peri in het Duits uitgegeven (1822).

Het vrij uitgebreide oratorium herbergt 26 onderdelen en heeft een tijdsbestek van ongeveer anderhalf uur. Er speelt behalve de zang(solisten) een uitgebreid symfonieorkest mee. De rollen (lees solopartijen) zijn onderverdeeld in een engel, jonkvrouw, veroveraar, tiran Gazna, kind, volwassene, verteller en Peri. En verder 12 koren, driestemmig tot zes stemmig, zoals bijvoorbeeld het koor van de Indianen en het Engelenkoor.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SCHUMANN DAS PARADIES UND DIE PERI NUMMER 902