Schumann – Vioolconcert

De Duitse componist Robert Schumann werd in 1810 in Zickau geboren, hij stierf in Endenich nabij Bonn in 1856. Geïnspireerd door zijn vader, een boekhandelaar en liefhebber van literatuur ging zijn belangstelling uit naar gedichten en romans. Als kind en later jongeman verslond Robert dichtbundels en schreef ook zelf. Hij besloot echter om concertpianist te worden, hetgeen mislukte doordat een apparaatje dat zijn vingers moest trainen hem een verlamming aan zijn hand bezorgde. Uiteindelijk werd hij componist die in het jaar 1840 op dertigjarige leeftijd een kleine 200 liederen componeerde, waarvan de meeste werden opgedragen aan zijn muze, Clara, de dochter zijn pianoleraar Wieck. 

Schumanns Vioolconcert in d mineur uit 1853 werd opgedragen aan superviolist Joseph Joachim. Deze wist echter nauwelijks raad met het stuk. Hij beschouwde het concert als een product van de waanzin. Drie maanden na de voltooiing van zijn Vioolconcert sprong Schumann in een vlaag van verstandsverbijstering in de Rijn.

Lange tijd bleef het Vioolconcert onbegrepen. Tot aan het begin van de twintigste eeuw werd het Vioolconcert nimmer uitgevoerd. Tachtig jaar werd het in een bibliotheek achtergehouden.

De nazi’s vonden een oplossing tot uitvoering: het moest als alternatief zijn voor het verboden maar zeer populaire Vioolconcert van de Jood Felix Mendelssohn (1809 – 1847).

In 1937 speelde de wereldberoemde violist Yehudi Menuhin Schumanns Vioolconcert in Carnegie Hall in New York. Top-violiste Isabelle Faust, geboren 1972, over het concert: Ik ben er zeker van dat niemand deze muziek had kunnen schrijven terwijl hij ten prooi was aan de waanzin… Inmiddels staat Schumanns Vioolconcert op het repertoire van ’s werelds grote violisten.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SCHUMANN VIOOLCONCERT NUMMER 996