Schumann – Faust

Robert Schumann (1810 – 1856) was een Duits romantisch componist, dirigent en muziekcriticus. Zijn vader, een boekhandelaar en uitgever bracht hem de liefde en belangstelling voor de literatuur. Eigenlijk was Robert voorbestemd om dichter of schrijver te worden. Hij schreef dan ook regelmatig poëzie. Maar toen er een vleugelpiano in huize Schumann verscheen werd er dagelijks piano geoefend. Twaalf jaar oud schreef hij zijn eerste composities. Op aanraden van zijn omgeving studeerde hij eerst rechten. Maar na het bijwonen van een concert van violist Paganini besloot hij beroepsmusicus te worden.

Men noemt Schumanns compositie Scenes aus Goethes Faust zijn meest geslaagde dramatische muziekwerk. Hij voltooide het werk in 1853. Hij begon eraan in 1842 en noemde het een oratorium. Het driedelige werk is bestemd voor Koor, Jongenskoor, Orkest en Zangsolisten. Schumanns idee was de strijd tussen goed en kwaad, zoals Goethe dit beschreef, naar voren te brengen, evenals Faust zijn zoektocht naar vrede.

Het werk opent met een donkere ouverture. Daarna probeert Schumann op een opera-achtig manier de liefdesperikelen rond Gretchen te verklanken, dat aanvang neemt met een liefdesduet en eindigt voor het altaar. Deel twee behandelt de schoonheid van de natuur maar eveneens angst voor een nieuwe wereld.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SCHUMANN FAUST NUMMER 949