Schumann – Requiem

De Duitser Robert Schumann (1810 – 1856) was componist, dirigent en muziekcriticus. Men rekent hem toe tot het tijdvak van de romantiek. Schumann is bekend en geliefd geworden als componist van liederen, pianowerken, kamermuziek, vier symfonieën en een celloconcert. Hij was een meester in het componeren van piano-miniaturen.

In 1852 componeerde Schumann zijn opus 148, Requiem voor koor en orkest in D-majeur. De componist, die aan het eind van zijn leven geestesziek werd, heeft nimmer een uitvoering van zijn Requiem gehoord. Het was zijn vriend en collega Johannes Brahms (1833 – 1897) die het werk als een meesterwerk betitelde en erop aandrong dat het Requiem uitgevoerd zou worden.

Brahms die zelf het grootschalige Deutsches Requiem scheef deed dit voor de mensheid, voor de levenden, de rouwenden, terwijl Schumanns Requiem intiemer is en de aanvaarding van de dood. Het is niet een dodenmis voor in de kerk maar voor de beleving van zijn eigen dood. Het is bekend dat Schumann, gezien de vele revisies, worstelde met het scheppen van dit grootschalige werk. Het werk duurt ongeveer veertig minuten.

SCHUMANN REQUIEM NUMMER 856